Koláč z kefíru a čokolády

 

 

K tomuto receptu nemám ani žádný zvláštní příběh. Byl to jeden z takových těch pokusů/omylů. Buď to vyjde a nebo ne. Navíc jsem chtěla zkusit něco jednoduchého. Využila jsem vše, co dům dal a postup založila hrníčkové bábovce. Jako bábovka ale nechutná, je opravdu hodně vláčná a kdybych koláč sama nepekla, myslela bych si, že je v něm určitě pudink. Pro příště bych možná akorát přidala ještě čokoládu navíc. Ale kdo ví, méně je někdy více:).

 

 

Náročnost: malá

Doba přípravy: 10-15 min + 50 min pečení

Počet porcí: 10-12 porcí

 

Ingredience:

  • 2 hrnky špaldové (celozrnné) mouky
  • 1/2 – 3/4 hrnku třtinového cukru
  • 1 prášek do pečiva (bezfosfátový)
  • 1 a 1/2 hrnku kefírového mléka (podmáslí)
  • 2 vejce
  • 1 banán
  • špetka soli
  • 120 ml smetany s obsahem min. 30% tuku
  • 100 ml plnotučného mléka
  • 100 g kvalitní hořké čokolády (min. 70% kakaa)
  • lžíce másla
  • (třtinový) moučkový cukr
  • ostružiny

 

Dále se bude hodit:

  • hrnek jako odměrka (čím větší zvolíte, tím více budete mít i těsta)
  • dortová forma na pečení (průměr cca 24 cm)
  • pečicí papír + máslo a mouka

 

 

Postup:

  1. Smetanu spolu s mlékem přiveďte k varu.
  2. Jakmile začne mléčná směs bublat, stáhněte ji z plotny, vhoďte do ní nalámanou čokoládu a míchejte dokud se složky nespojí v hladkou a lesklou čokoládovou ganache.
  3. Nakonec do čokolády vmíchejte lžíci másla.
  4. Ve středně velké míse promíchejte společně špaldovou mouku, třtinový cukr, prášek do pečiva a špetku soli.
  5. Přidejte kefír, vejce a nahrubo nastrouhaný banán. Důkladně promíchejte v hladké těsto.
  6. Půlku z těsta odlijte do nádoby s čokoládovou ganache a promíchejte.
  7. Dno dortové formy vyložte pečicím papírem.
  8. Okraje formy i včetně pečicího papíru vymažte máslem a vysypte špaldovou moukou.
  9. Nejprve do formy nalijte světlé těsto a poté těsto čokoládové.
  10. Pečte na 175°C cca 45 – 50 minut. (Koláč bude i po upečení velmi vláčný, proto zde příliš nefunguje test se špejlí).
  11. Hotový koláč posypte moučkovým cukrem a zdobte čerstvými ostružinami.

 

 

TIP: Čokoládovou ganache můžete použít i na polití hotového koláče.

TIP: Podávejte s domácí šlehačkou.


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *