Kynutý meruňkový koláč s kokosovou drobenkou

 

Dostala jsem meruňky z Rakouska z okolí Wachau jako „bolestné“, že jsem nebyla na tento výlet přizvána. Čerstvého ovoce si už ale nějaký ten pátek užívám ve velkém a tak mi bylo jasné, že je všechny jen tak nespořádám. Do toho přišla neděle, takový ten ideální den na pečení buchty nebo koláče. Taky jsem nějak přešla na pečení klasičtějších dezertů. Hlavně když je to kynutý, musí to být dobrý!

V nové domácnosti se ale potýkám s jedním velkým problémem – nemám robot. Ano, chci si ho koupit, ale poslední dobou se musím rozhodovat o tolika věcech, že je pro mě výběr tohoto kuchyňského pomocníka věcí, kterou úspěšně odkládám. (No jo, od organizace svatby pořád z něčeho vybírám a o něčem rozhoduju. Už je pro mě problém i vybrat si šunku v obchodě.) Nicméně robota tedy nemám a ruční zpracování těsta už v 9. měsíci odmítám, takže když jsem hledala recept na kynuté těsto, mělo to značná omezení. Nakonec mě nezklamal web Kluci v akci – musím říct, že recepty odtud fungují a chutnají. V originálním receptu je použita klasická pšeničná mouka, já jsem zvolila mou oblíbenou špaldovou a recept fungoval naprosto bez problémů. A hlavně! Stačí vám obyčejná vařečka, pár zamíchání a těsto se krásně spoji a kyne!

 

 

 

Náročnost: malá

Doba přípravy: 10-15 min kvásek / 60 min kynutí/ cca 35 min pečení

Počet kusů: cca 10 – 12 porcí

 

Ingredience:

Těsto

  • 20 g čerstvého droždí
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 150 ml plnotučného mléka
  • 300 g hladké špaldové mouky
  • 100 g másla
  • 2 žloutky
  • citronová kůra z 1 menšího citrónu
  • špetka soli
  • cca 1 kg meruněk

 

Drobenka

  • 40 g másla pokojové teploty
  • 40 g kokosového oleje (jemně povoleného)
  • 40 g kokosového cukru
  • 50 g třtinového cukru
  • 80 g kokosové mouky

 

 

Dále se bude hodit:

  • střední plech
  • máslo na vymazání plechu

 

 

Postup:

  1. Droždí se lžičkou cukru  zalijte vlažným mlékem a metličkou míchejte, dokud se droždí nerozpustí.
  2. Zaprašte trochou mouky, zamíchejte, přikryjte utěrkou a nechte odpočívat na teplém místě 10−15 minut, než kvásek vyběhne.
  3. Do kvásku přidejte špaldovou mouku, rozpuštěné (vlažné) máslo, žloutky, citronovou kůru a špetku soli.
  4. Pomocí vařečky vypracujte hladké těsto. Jde to velmi rychle a snadno.
  5. Zaprašte moukou, přikryjte utěrkou a nechte cca hodinu kynout.
  6. Odvažte si všechny ingredience potřebné na drobenku – sypké suroviny nejdříve spolu smíchejte –  pomocí prstů  vše promněte, dokud nevznikne sypká, hrudkovitá směs.
  7. Plech vymažte máslem.
  8. Vykynuté těsto na něj rovnoměrně rozprostřete.
  9. Na těsto pokládejte vypeckované a omyté půlky meruněk (nejlépe slupkou dolů).
  10. Posypte drobenkou a pečte při 170°C 30 – 35 minut.

 

TIP: Recept můžete zkusit i s jiným ovocem – např. s červeným rybízem – odzkoušeno!


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *