Rýžové palačinky se skořicovým krémem a jahodovo-třešňovým rozvarem

Palačinky, waffle a lívance mě hodně baví. A baví i vás! Ještě aby ne. Smíchá se pár ingrediencí a dobrota je na světě. Já jsem si navíc oblíbila tu variabilitu. Počínaje těstem až po náplně či přelivy. Tentokrát jsem měla doma chuťově dokonalé jahody, ač v mírném rozkladu. Většina se jich pomalu transformovala na marmeládu. Pak se mi už pár dní v lednici povalovaly třešně, a ty já zase syrové až tolik nemusím. Rozhodla jsem se upotřebit obojí a udělat takový marmeládový rozvar k okamžité (nebo i pozdější) spotřebě.

Wafflí jsem se za poslední dobu už celkem přejedla (často zkouším a recept nakonec přidám jen na ty nejpovedenější – takže jsem si jich dopřála už pěkné množství :D) a za to mě přepadla obrovská chuť na palačinky. Ano a přiznávám se. Sladký je teď je moje největší prokletí – doufám, že po porodu mě to alespoň zlehka přejde :D. Nebo budu muset na Cukrfree kurz, ať mě osvobodí od mé závislosti :D. Ale zpátky k věci, palačinky. Rýžové, tedy bezlepkové zase jednou. S rostlinným mlékem. A hlavně fakt moc dobré!!! Ozkoušené i jako slané, takže se nebojte náplně měnit dle své fantazie a chuti:).

 

 

Náročnost: malá

Doba přípravy: cca 25 min

Počet porcí: 9 palačinek o průměru cca 20 cm

 

Ingredience:

Palačinky

  • 175 g rýžové mouky
  • 350 ml mandlového mléka (můžete použít i jiné rostlinné nebo klasické kravské, popř. bezlaktózové)
  • 1 velké vejce
  • 1 lžička třtinového cukru
  • špetka soli

 

Skořicový krém

  • 150 ml smetany ke šlehání (vychlazené)
  • 1 velký bílý jogurt řeckého typu
  • 3 lžičky mleté skořice
  • sladidlo dle potřeby (agáve, javorový, rýžový, aj. sirup, popř. med)

 

Jahodovo-třešňový rozvar

  • 125 g čerstvých jahod
  • 125 g čerstvých třešní
  • 1,5 dc vody
  • pár kapek citrónové šťávy
  • 2-3 lžíce třtinového cukru

 

Dále se bude hodit:

  • rostlinný olej na smažení
  • štětec
  • papírové utěrky nebo savé ubrousky
  • (čerstvé ovoce na dozdobení)

 

 

Postup:

Palačinky

  1. Všechny ingredience smíchejte v hladké, tekuté těsto.
  2. Na středně rozpálenou pánev, potřenou rostlinným olejem (požívejte štětec, tuk tak budete mít po celé pánvi a jen v tenké vrstvě), nalévejte naběračkou postupně těsto. Pánev si nakloňte na strany, aby se těsto rozlilo po celé pánvi v tenké vrstvě.
  3. Jakmile jde palačinka lehce od pánve a zlatavě hnědá, obraťte ji a opékejte i na druhé straně.
  4. Připravte si talíř a dostatečné množství papírových utěrek.
  5. Hotovou palačinku dejte vždy na papírovou utěrku, která nasaje přebytečný tuk.
  6. Takto pokračujte i se zbytkem těsta.

 

Skořicový krém

  1. Smetanu vyšlehejte v tuhou a pevnou a šlehačku. Nezapomeňte, že smetana musí být vychlazená, jinak se vám nemusí podařit vyšlehat opravdu pevnou hmotu.
  2. Jogurt smíchejte se skořicí a dochuťte sladidlem – ovocný rozvar bude dostatečně sladký, není tedy třeba to zde se sladidlem přehánět.
  3. Do jogurtu opatrně vmíchejte vyšlehanou smetanu.
  4. Pokud ihned nepodáváte, odložte si krém do lednice.

 

Jahodovo-třešňový rozvar

  1. Ovoce omyjte, jahody zbavte zelených částí a třešně vypeckujte.
  2. Obojí nakrájejte na menší kousky.
  3. Ovoce dejte do menšího hrnce, zalijte vodou, přidejte pár kapek citrónové šťávy a třtinový cukr.
  4. Nechte probublávat na středním plameni, dokud se tekutina nezredukuje v tekutější sirup.
  5. V případě potřeby rozvar nakonec doslaďte nebo naopak přidejte citrónovou šťávu  (každé ovoce je jinak sladké či kyselé, proto je třeba nakonec rozvar vždy dochutit).
  6. Pokud by byl naopak rozvar příliš sladký, přidejte malé množství vody a nechte ještě chvíli redukovat.

 

Dokončení

  1. Palačinky podávejte naplněné skořicovým krémem a ovocným rozvarem. Zdobit můžete čerstvým ovocem a domácí šlehačkou.

 

TIP: V případě, že použijete mražené ovoce – samo o sobě pustí velké množství vody, proto bude potřeba rozvar redukovat déle, popř. ze začátku přidejte menší množství vody.

TIP: Rýžové palačinky jdou velmi lehce od pánve a dobře se připravují. Rýžová mouka však poměrně dost saje tuk. Nepřežeňte to tedy s olejem na smažení a každou hotovou palačinku od tuku osušte.

TIP: Pokud vynecháváte laktózu či mléčné výrobky, skořicový krém můžete vynechat nebo jogurt nahradit jeho rostlinnou či bezlaktózovou alternativou.


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *