Smetanovo-tvarohový krém s borůvkami

 

Tento rychlorecept vznikl náhodou. Původně jsem pekla bezlepkový borůvkový chlebíček a chtěla jej tímto krémem naplnit. No, výsledek ale nebyl esteticky přijatelný. Dezert jsem připravovala ještě s malým v břiše pár dnů před porodem. Z neúspěchu jsem byla popravdě rozhozená. Chtěla jsem pořídit zase nějaké fotky a bylo mi líto té vynaložené energie (které jsem moc neměla). Naštěstí jsem udělala víc krému než bylo potřeba a ve spíži narazila na zapomenuté weck skleničky. Krém jsem ještě více promelírovala borůvkami a naplnila jím skleničky, ozdobila dalšími borůvkami a bylo hotovo. Manžel byl zrovna po večeři, tak jsem mu dala jako dezert jednu skleničku na otestování. Dopadlo to tak, že si řekl o další:). Tímto byl recept schválen a tak se o něj můžu podělit.

 

 

Náročnost: velmi malá

Doba přípravy: 10-15 min

Počet porcí: 8-10 menších skleniček

 

 

Ingredience:

  • 250 g mascarpone
  • 250 g polotučného tvarohu
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 1 balíček třtinového vanilkového cukru (s pravou vanilkou, popř. domácí vanilkový cukr)
  • cca 80 – 100 g moučkového třtinového cukru
  • 300 g čerstvých borůvek
  • 100 g čerstvých borůvek na ozdobení

 

 

Postup:

  1. Mascarpone krátce prošlehejte spolu s tvarohem.
  2. Do krému postupně zašlehejte smetanu.
  3. Vždy nalijte malou část smetany a šlehejte dokud se nespojí s krémem a nezhoustne.
  4. Přidejte oba cukry a rychle prošlehejte (pozor, aby se šlehačka v krému nesrazila) nebo promíchejte pomocí stěrky.
  5. Borůvky omyjte a lehce rozdrťte (např. v misce vidličkou). Pokud by byly málo sladké, přidejte 2 lžíce třtinového cukru.
  6. Borůvky přidejte ke krému a parkrát promíchejte – krém se nemá s mačkanými borůvkami zcela spojit, ale má být ovocem jen „melírovaný“.
  7. Krém podávejte v průhledných skleničkách ozdobený celými borůvkami.

 


 


TIP: V sezóne pořídíte jak borůvky české, tak velké kanadské. Barevně i velikostně se liší. Na ozdobení krému doporučuji použít proto oba dva druhy.


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *