Dýňové risotto s filátkem ze pstruha

 

S miminkem je někdy opravdu síla zvládnout vše, co si člověk namyslí. Ze všech těch poporodních bolístek mě ale rychle dostalo právě to, co dělám nejraději – vaření, tvoření, focení. Během těhotenství bylo sice spousta času, ale nulová energie. Člověk by řekl, že s miminkem bude té energie ještě méně. Není to tak. Unavená jsem často, vlastně skoro pořád, ale je to jen únava. Těhotenství mi bralo jakousi energii, kterou mě teď ten malý babyborn naopak zpátky nabíjí (pokud nemá zrovna svůj den blbec, to bych si lehla a brečela s ním). Chci tím říct, že času je málo, ale snažím se jej maximálně využít a práce na receptech a (teď hlavně) fotkách pro mne není přítěží, ale naopak jakýmsi odpočinkem a seberealizací. Naštěstí mám kolem sebe lidi, kteří mi pomáhají s tím, abych tento čas měla. No a pak když babička Mikise pohlídá, tak jí za to uvařím třeba něco jako toto sezónní dýňové risotto.

 

 

Ingredience:

  • máslo
  • 1 šalotka
  • 1/2 dýně hokkaido (popř. máslové či jiné dýně)
  • 250 g rýže vhodné na risotto (Arborio, Carnaroli nebo Acquerello)
  • 1 dc bíleho vína
  • 1 l horkého vývaru (z masa či zeleniny)
  • 100 g parmazánu
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • filet ze pstruha lososového – popř. jiného druhu pstruha

 

Co budete dál potřebovat:

  • větší hluboká pánev nejlépe s tlustším dnem (pokud (stejně jako já) nejste jejím majitelem, použijte středně velký hluboký hrnec)
  • ponorný nebo kuchyňský mixér

 

 

Postup:

  1. Připravte si horký vývar. Pro samotnou přípravu risotta je horká tekutina základní ingrediencí. (Můj tip: Aby nebylo nutné pokaždé vařit nový vývar, předpřipravte si jej a zamrazte. Poté vždy jen vývar rozpustíte a můžete jej používat mimo jiné i do omáček či polévek.)
  2. Dýni omyjte, vydlabejte a nakrájejte na menší kousky. Pečte si spolu s máslem na 220°C 20 minut zakryté a pak ještě 10-15 minut odkryté.
  3. Upečenou dýni rozmixujte spolu se dvěma menšími naběračkami vývaru.
  4.  Jemně nakrájenou šalotku dejte zpěnit do rozehřátého tuku (1 lžíce másla). Šalotku restujte dokud nepovolí a nezměkne. Neměla by chytat zlatavou barvu, ale naopak by měla v risottu splynout se zrníčky rýže.
  5. K šalotce přidejte rýži a opět restujte cca 30 – 45 sekund, tak aby se každé zrníčko rýže obalilo tukem.
  6. Přilijte víno a nechte na středním plameni, za stálého míchání, tekutinu odpařit (v tomto množství trvá proces pár sekund).
  7. Jakmile je víno odpařené, přidejte 2 – 3 naběračky horkého vývaru. Po každé, když se tekutina odpaří, přidejte další naběračku a tento proces opakujte dokud není rýže hotová – tedy na skus (nesmí být příliš měkká, ale ani příliš tvrdá). Risotto často míchejte.
  8. Před poslední naběračkou vývaru přidejte k rýži připravené dýňové pyré. Společně vše důkladně promíchejte a prohřejte.
  9. Risotto stáhněte z ohně. Přidejte lžíci másla, nastrouhaný parmazán a nechte 2 minuty odpočinout pod pokličkou. Poté rychle zamíchejte a dle potřeby dochuťte solí a pepřem.
  10. Risotto doporučuji podávat s filetem ze pstruha. Filet omyjte, důkladně osušte a osolte. Na trošce olivového oleje, na středně rozpálené pánvi přitlačte pstruha kůží dolů a chvíli přidržte. Doba přípravy filetu záleží na jeho velikosti a tloušťce – jakmile začíná maso světlat a být hotové, filet obraťte, přihoďte k němu kousek másla a stáhněte z plotny. Pánví kružte než se všechno máslo rozpustí a pstruh takto dojde. Navíc získá od másla další skvělou chuť.

 

 

TIP:  U másla si dejte pozor na nízký stupeň přepalování, raději máslo rozehřejte pomalu na slabém plameni.

TIP: Rýže má mít konzistenci al dente – tedy na skus. Během procesu přilévání, vypařování horkého vývaru a promíchávání, se z rýže uvolňují škroby, které mají za důsledek následnou krémovitou konzistenci risotta.

TIP: Vývar si můžete připravit i jednodušše před přípravou risotta. Ideální je kuřecí vývar, kdy pro dosažení nejlepší chuti dejte kuřecí skelety a odřezky péct na 210°C do zlatova. Na směsi oleje a másla orestujte cibuli, kořenovou zeleninu a nožičky ze žampionů. Přidejte pečené kuřecí i s výpekem, zalijte vodou tak, aby bylo vše ponořeno. Tekutinu nechte zavařit, seberte pěnu z povrchu a nechce vařit na středním plameni po dobu max. 2 h (poté má vývar tendenci hořknout).


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *