Domácí toastový chléb – fíkový a čedarový

 

Není snad ani možné spočítat, kolikrát jsem tento chleba pekla. Původně mě k němu přivedla moje milá Kačka. Tenkrát jsme obě ještě pracovaly v brněnské pobočce Zomato (nebyly jsme vdané ani jsme neměly děti :D) a rozhodly se spojit své síly a začít takový malý společný food projekt. Tak začalo fungovat naše (současně trošku spící) Mňam a Mňau. Teď mi mimochodem ten název zní opravdu divně :D. Vymýšlely jsme jej v rámci značky pro prodej námi připraveného jídla a vznikla z toho tato šílenost, která je ale do jisté míry vystihující. No a právě domácí toastový chléb byl základním kamenem naší nabídky – pustily jsme se do jeho pečení a zahájily tak naší sendvičovou šňůru napříč brněnskými food akcemi. Recept na chléb jsme pak přinesla i do své další práce – Wellington Cafe nebo jsem se i díky němu dostala do svého (tenkrát vysněného) MasterChefa. Takže to zkrátka není jen tak obyčejný chleba, ale chleba pro mě velmi zásadní:). A já za něj děkuji právě Kačce a taky kuchařce od Romana Vaňka, odkud originální a původní recept pochází.

 

 

Ingredience:

  • 450 ml vlažné vody
  • 30 g čerstvého droždí
  • 20 g soli
  • 10 g třtinového cukru
  • 50 g rozpuštěného másla

nebo

  • 25 ml olivového oleje + 25 ml slunečnicového nebo řepkového oleje + olej na vymazání plechu
  • 750 g hladké špaldové mouky (popř. hladké pšeničné mouky)

 

 

Navíc můžete přidat:

  • sušené fíky (popř. pokud nemáte, můžete použít i fíky čerstvé – jen je pak potřeba chléb rychle spotřebovat)

nebo

  • 150 g strouhaného čedaru

 

Dále budete potřebovat:

  • robot s hnětacím hákem (popř. můžete těsto vypracovat i ručně)
  • formu na chléb/chlebíček

 

Postup:

  1. Do mísy od robotu nalijte vlažnou vodu a přidejte rozdrobené droždí. Tento krok je důležité dodržet. Ostatní ingredience pak můžete přidávat libovolně.
  2. Mísu vložte do robotu s hnětacím hákem a nechte pracovat cca 8 – 10 minut.
  3. Čistou mísu vysypte moukou a uhnětené těsto do ní přendejte. Zaprašte troškou mouky, přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě cca 60 minut.
  4. Formu na chléb důkladně vymažte rostlinným olejem.
  5. Nakynuté těsto si rozdělte na 4 bochánky. Ty postupně vložte za sebe do formy.
  6. Přimáčkněte, zakryjte utěrkou a nechce opět alespoň 1 hodinu kynout.
  7. Troubu si předehřejte na 210°C. Nakynutý chléb pečte při této teplotě prvních cca 8-10 minut.
  8. Poté snižte teplotu na 180°C a pečte dalších zhruba 35 minut, dokud není chleba hotový.
  9. Po upečení, vyklopte chléb z formy a nechte vychladnout na mřížce.

 

 

 

TIP: Chléb si můžete připravit jen takto obyčejně. Já ale velmi ráda přidávám různé věci na jeho dochucení a ozvláštnění. Tentokrát jsem chleby dělala dva – jeden s čerstvými fíky a druhý s čedarem.

Na čedarový chléb:

  • Půlku nastrouhaného sýru přidejte k surovinám ještě před vypracováním. Druhou půlku pak těsně před koncem hnětení.

Na chléb s fíky:

  • Pokud použijete čerstvé fíky, do každého bochánku zabalte jeden menší fík nebo půlku většího.
  • V případě sušených fíků, ovoce přidejte k těstu před koncem hnětení a nechte zapracovat.

U čerstvých fíků si jen dejte pozor na rychlou konzumaci, jelikož by ovoce mohlo začít uvnitř chlebu plesnivět! Z tohoto důvodu je lepší použít fíky sušené.

 

Foceno pro: Wellington Cafe

 

A pokud se vám zdá recept povědomý, tak máte pravdu. Burgerové housky, které jsou tady na blogu už dlouho vychází ze stejného těsta – je zkrátka multifunkční:).

 

 


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *