Čokoládový koláč se slaným karamelem a arašídy

Karamel a čokoláda je klasika. A taky moje láska. Stejně jako tento koláč.

 

Náročnost: střední

Doba přípravy: cca 40 min + chlazení

Počet porcí: 10-12 porcí

 

 

Ingredience:

Korpus

  • 100 g rýžové mouky
  • 100 g celozrnné špaldové mouky
  • 18 g holandského kakaa
  • 50 g třtinového cukru
  • špetka soli
  • 110 g studeného másla
  • cca 4-5 lžic studené vody

 

Karamel

  • 250 g třtinového cukru
  • 1 velká lžíce másla
  • 115 ml smetany ke šlehání
  • mořská sůl
  • arašídy

 

Čokoládový krém

  • 250 g mascarpone
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 250 ml smetany ke šlehání (rozdělte na 125 a 125 ml)
  • 100 g kvalitní hořké čokolády
  • moučkový (třtinový) cukr dle potřeby

 

Dále se bude hodit:

  • forma na koláč (popř. postačí i forma na dort)
  • máslo na vymazání
  • kuchyňský robot nebo šlehač

 

 

Postup:

Těsto

  1. Smíchejte obě mouky, kakao, třtinový cukr a špetku soli.
  2. Máslo nakrájejte na malé kostičky, přidejte k sypké směsi a prsty zapracujte do podoby drobenky.
  3. Po přidání studené vody, vypracujte v těsto.
  4. Koláčovou formu vymažte důkladně máslem a těsto do ní rovnoměrně vmačkejte – včetně okrajů.
  5. Takto vyloženou formu dejte na cca 15 minut do mrazáku.
  6. Poté pečte na 200°C po dobu cca 15 minut, dokud není těsto zlatavé a zcela upečené.

 

Karamel

  1. V hrnci nechte na středním ohni za stálého míchání rozpustit třtinový cukr v karamel.
  2. Jakmile je všechen cukr zkaramelizovaný, stáhněte z plotny, vhoďte lžíci másla, opět vraťte na plotnu a neustále míchejte, dokud se všechno máslo nespojí s karamelem.
  3. Poté začněte postupně přilévat smetanu, vždy mícháním zapracujte. Karamel je opravdu hodně horký a jde z něj horká pára – proto opatrně. Také je třeba s karamelem rychle pracovat – pokud byste přilili smetanu a nezačali směs míchat, karamel by se velmi lehce mohl srazit.
  4. Do karamelové omáčky přidejte větší špetku soli a 1/2 sáčků arašídů. (Arašídy si většinou propláchnu a nechám vysušit v troubě).
  5. Hotový slaný karamel s arašídy vlijte na upečený a vychladlý základ koláče.
  6. Karamel nechte vychladnout a zatuhnout – nejprve v pokojové teplotě, poté můžete přemístit do lednice.

 

Čokoládový krém

  1. 125 ml smetany přiveďte k varu.
  2. Stáhněte z plotny a přidejte nalámanou hořkou čokoládu.
  3. Čokoládu mícháním zapracujte do smetany až vznikne lesklá ganache.
  4. Mascarpone a tvaroh společně lehce a krátce prošlehejte. Jen tak, aby se spojili.
  5. Postupně pak přilévejte smetanu a zašlehávejte do krému.
  6. Nakonec pomocí stěrky vmíchejte zchladlou čokoládovou ganache.
  7. V případě potřeby doslaďte třtinovým moučkovým cukrem. (Myslete na to, že v koláči bude už dost cukru díky karamelu. Není tedy žádoucí mít čokoládový krém příliš sladký.)
  8. Krém naneste na ztuhlou karamelovou vrstvu a ozdobte opečeným zbytkem arašídů.7
  9. Celý koláč nechce alespoň pár hodin vychladit a zatuhnout v lednici.

 

 


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *