Celozrnné špaldové pivní housky s karamelizovanou cibulkou

Náročnost: střední

Doba přípravy: 30 min +  75 min kynutí + cca 30 min pečení

Počet porcí: 17 houstiček (po upečení cca 75 g/ks)

 

 

Ingredience:

  • 400 ml piva
  • 30 g čerstvého droždí
  • 5 g třtinového cukru
  • 20 g soli
  • 50 g jemného olivového oleje
  • 750 g celozrnné špaldové mouky + navíc na práci s těstem
  • 2 velké cibule
  • 2 lžíce másla
  • 1 vejce
  • 1 lžíce mléka

 

 

Dále se bude hodit:

  • robot s hnětacím hákem (popř. můžete těsto vypracovat i ručně)
  • plech
  • pečicí papír
  • látková utěrka
  • větší mísa

 

 

 

Postup:

  1. Cibule oloupejte, rozkrojte napůl a nakrájejte na plátky.
  2. Na pánvi na středním ohni si rozehřejte 2 lžíce másla, přidejte nakrájenou cibuli a pozvolna restujte za občasného míchání. Cibule pustí cukr a lehce zkaramelizuje. Tento proces může trvat až 10 minut, dokud není cibule měkká a zlatavá.
  3. Hotovou cibuli osolte a dejte stranou vychladnout.
  4. Pivo ohřejte na cca 40°C.
  5. Do mísy od robotu nalijte vlažné pivo a nadrobte čerstvé droždí.
  6. Společně pomocí metličky rozmíchejte.
  7. Přidejte třtinový cukr, sůl, olivový olej a mouku.
  8. Ujistěte se, že cibule s máslem není již příliš horká a přidejte ji k ostatním surovinám.
  9. Mísu vložte do robotu s hnětacím hákem a nechte pracovat cca 8 – 10 minut.
  10. Čistou mísu vysypte moukou a uhnětené těsto do ní přendejte. Zaprašte troškou mouky, přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě cca 60 minut.
  11. Po vykynutí z těsta tvarujte malé bochánky – respektive koule, které poté lehce přimáčknete. Doporučuji si na ruce vždy nasypat trošku mouky.
  12. Bochánky pokládejte je na plech s pečicím papírem.  Poté nechce přikryté opět cca 15 minut kynout.
  13. Housky potřete rozšlehaným vejcem se 2 lžícemi mléka a dejte do trouby předehřáté na 210°C.
  14. Shora můžete housky posypat solí, libovolnými semínky či kořením.
  15. Na 210°C pečte housky zhruba 15 minut, poté snižte na 190°C a pečte dalších 15 minut, dokud nejsou na povrchu krásně zlatavé.
  16. Horké hotové housky nechce ve větší míse přikryté látkovou utěrkou „navlhnout“. Housky tak změknou. (Pokud je chcete opravdu měkké, měly by zůstat zakryté až do vychladnutí – to se hodí, pokud budete housky používat např. na burgery. Já neměla tolik času, tak jsem je nechala zakryté cca 20 minut.)

 

 


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *