Pistáciové rohlíčky s hořkou čokoládou

Tento víkend se nese v duchu pečení cukroví. A to bych nebyla já, kdybych neexperimentovala, že jo. Udělala jsem linecký napůl ze špaldovky napůl z hladké mouky (když jsem se snažila o toto cukroví pouze ze špaldovky, vykrajování byla naprostá katastrofa), opět svoje ořechy s máslem z vlašských ořechů (recept najdete zde ), klasický vanilkáče, ořechy s lískooříškovým krémem, nugátové košíčky a nakonec pistáciové rohlíčky. Navíc teda ještě dva druhy bezlepkové cukroví, ale o tom až jindy:).

 

Z letošního pečení mi nejlépe, co se náročnosti a výsledku týče, vyšly rohlíčky. Recept na vanilkové má každý doma, na ořechové tu už máte chvíli ode mě a tak ještě přidávám tyto pistáciové:).

 

Náročnost: malá

Doba přípravy: do 60 min (+chlazení těsta)

 

 

Ingredience:

  • 115 g mletých nesolených pistácií
  • 85 g hladké špaldové mouky (bílé)
  • 90 – 100 g (jemného nebo moučkového) třtinového cukru
  • 100 g másla
  • 2 žloutky
  • 50 g hořké čokolády (min. 70% obsahu kakaa)

 

 

Postup:

  1. Do mísy od kuchyňského robotu dejte všechny suroviny na těsto – špaldovou mouku, mleté pistácie, třtinový cukr, povolené máslo a žloutky.
  2. Použijte nástavec na těsta a nechte na střední výkon vše vypracovat v těsto.
  3. Těsto můžete vypracovat i bez kuchyňského robota pomocí rukou na pomoučeném vále.
  4. Z těsta vytvořte kouli, zabalte do potravinové fólie a nechte nejlépe přes noc odležet v lednici (minimálně však 2 hodiny).
  5. Odležené těsto rozdělte na 3 – 4 části.
  6. Z každé části vytvořte váleček, který rozkrájejte na asi 1 cm silné kousky.
  7. Každý kousek vyválejte v kuličku, pak malý váleček a ohněte do tvaru rohlíčku.
  8. Rohlíčky pokládejte na plech s pečicím papírem nebo silikonovou podložkou na pečení.
  9. Pečte cca 8 – 10 minut na 210°C, dokud cukroví nezezlátne.
  10. Rohlíčky nechte zcela zchladnout.
  11. Hořkou čokoládu roztopte v misce na vodní lázni.
  12. Oba konce rohlíčku vždy namočte do čokolády a dejte okapat na mřížku (popř. pečicí papír – pozor ale na to, že čokoláda se k podkladu přilepí – myslete na to, ať se vám při pozdější manipulaci rohlíčky nezlámou).
  13. Uchovávejte v chladu.

 

 

TIP: Nesolené pistácie seženete např. v prodejnách Lidl, je však nutné si je vyloupat. Loupané pistácie bývají k dostaní na rohlik.cz. Můžete ale použít i pistácie solené a propláchnout je (nechte je pak usušit na velmi nízký stupeň v troubě).

 

TIP: Pokud by na vás byly rohlíčky málo sladké, ještě před namáčením do čokolády je obalte v moučkovém cukru.

 

 


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *