Polévka z pečených rajčat

 

Ve chvíli, kdy se mi doma začnou hromadit rajčata, ráda připravuji tuto polévku. Zejména v tomto zimním období mi čerstvá rajčata příliš nejedou. Nemají žádnou chuť a tak když je já nebo manžel koupíme, často leží v lednici a nikdo se nemá k jejich spotřebě. Pečením z rajčat „dostanete“ veškerou chuť, kterou nabízejí a do polévky není zapotřebí „na přilepšenou“ žádné pyré nebo konzervovaná rajčata. Navíc je to opravdu velmi jednoduchá záležitost, která zabere minimum času stráveného v kuchyni.

 

 

Náročnost: malá

Doba přípravy: do 20 min + do 60 min pečení rajčat

Počet porcí: 2 porce

 

Ingredience:

  • cca 400 – 500 g rajčat
  • olivový olej (s bazalkou)
  • 200 ml vývaru
  • cca 150 ml plnotučného mléka
  • třtinový cukr
  • sůl
  • malá bageta
  • 1 mozzarella

 

Postup:

  1. Rajčata omyjte a seřízněte na straně s “bubákem”. Vložte do pekáče, zasypte solí, zakápněte olejem a pečte zakryté na 200 stupňů alespoň 30 minut.
  2. Poté pečte odkryté dalších 15-25 minut.
  3.  Z rajčat stáhněte slupky (mělo by to jít velmi lehce) a obsah pekáče včetně vody z rajčat přemístěte do hrnce.
  4. Rozmixujte.
  5. Hrnec dejte na plotnu. Přidejte vývar, mléko a dochuťte solí a třtinovým cukrem.
  6. Podávejte s olivovým olejem a bagetkou zapečenou s plátkem mozzarelly.

 

 

TIP: Spolu s rajčaty můžete upéct i pár stroužků česneku, který poté rozmixujete spolu s dužinou.

TIP: Dochutit také můžete čerstvou bazalkou nebo mletým pepřem.


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *