Lanýžový burger z vyzrálého hovězího masa

 

Náročnost: malá

Doba přípravy: do 30 min

Počet porcí: 5 menších burgerů (pro 2-3 osoby)

 

 

Ingredience:

  • 500 g mletého vyzrálého hovězího masa
  • 5 plátků čedaru
  • 1 velká nebo 2 menší cibule
  • 150 g hnědých krémových žampionů
  • 2 lžíce smetany
  • lanýžový olej
  • majonéza
  • lanýžové pesto ( k dostání v Marks & Spencer – pokud jej neseženete, nevadí – postačí i lanýžový olej smíchaný s máslem)
  • polníček
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • máslo
  • 5 housek na burger (já jsem burger připravila se špaldovými pivními houstičkami)

 

 

 

 

Postup:

  1.  Mleté hovězí rozdělte na porce po 100 g.
  2. Z každé porce vytvořte bochánek a doprostřed udělejte prstem důlek.
  3. Důlek vyplňte troškou lanýžového pesta (nebo lanýžovým máslem) a překryjte jej masem.
  4. Na pracovní plochu namelte čerstvý pepř a každý bochánek v něm zboku obalte.
  5. Cibuli nakrájejte na kolečka a pomalu restujte na mírném až středním plameni cca 5-7 minut na lžíci másla.
  6. K cibuli přidejte další půl lžíce másla a na plátky nakrájené (a předem omyté) hnědé žampiony. Osolte, opepřete a opět restujte, dokud nebudou houby opečené.
  7. Nakonec žampiony podlijte smetanou a stáhněte z plotny.
  8. 10 lžic majonézy smíchejte dle chuti s 2-4 lžícemi lanýžového oleje.
  9. Polníček operte a nachystejte si čedar a burgerové housky.
  10. Připravené maso z obou stran dostatečně osolte.
  11. Rozpalte si pánev a burgery grilujte z každé strany 3-5 minut, aby byly zvenku krásně dohněda opečené, ale uvnitř stále růžové.
  12. Na poslední minutu dejte na maso připravenou žampionovou směs, plátek čedaru a celou pánev přikryjte pokličkou nebo druhou pánví.
  13. Housky rozkrojte napůl a krátce je opečte z obou stran na suché pánvi nebo grilu.
  14. Obě housky potřete lanýžovou majonézou.
  15. Na spodní část s majonézou dejte malou hrst polníčku, hotové burgerové maso s houbami a sýrem a přiklopte horní houskou.
  16. Celý burger lehce přimáčkněte.

 

 

TIP: Do burgeru můžete přidat i čerstvá rajčata, rukolu nebo opečenou slaninu.

 


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *